Babele - Vf Omu
De la Cabana Babele poteca porneşte către nord, pe flancul estic al crestei Babele, coboară uşor şi revine pe coamă, de-a lungul unei platforme, întinsă la poalele stâncii modelate în calcare jurasice a Vf. Baba Mare. După cca. 10 min de urcuş pe coasta opusă, poteca iese pe un prag larg, unde lasă acest vârf în stânga. Poteca trece în urcuş uşor pe deasupra obârşiei V. Jepilor (dreapta), traversează coama slab definită a Babelor şi se lasă pe flancul dinspre V. Sugărilor. În stânga, jos, zărim V. Sugărilor şi căldarea sa superioară; dincolo de această vale, Muntele Obârşia cu vârfurile plane ale Obârşiei şi Colţilor Obârşiei, despărţite printr-o şa largă, iar în fund, spre N-NE, Vf. Omul. Drumul continuă de-a coasta, traversează câteva viroage şi după 20—30 min ajunge în Curmătura Sugărilor.
Babele
Babele - vedere spre Pestera
Releul Costila
Valea Prahovei
Valea Prahovei
Vf Omu
Cabana Omu
Releul Costila - vazut de la Vf Omu
Ramificaţie: spre Vf. Caraiman-Crucea Eroilor (1 oră). De la extremitatea sudică a acestei curmături se desprinde spre dreapta, în direcţia SE, un drum care trece pe la obârşia Văii Albe, urcă spinarea Caraimanului şi coboară în Şaua Mare a Caraimanului (Crucea Eroilor), iar de aici la Cabana Caraiman. Din curmătură drumul urcă în creasta Colţilor Obîrşiei, iar de aici conduce curând (cca. 10 min din curmătură) pe platforma Pintenului Obîrşiei. Înainte se deschide adânc V. Cerbului, dincolo de care se înalţă Creasta şi Colţii Morarului, iar către NV Vf. Omul. De la Pintenul Obârşiei către stânga, în urcuş pe creastă, se desprinde varianta de iarnă a drumului. Traseul de vară se abate la dreapta pe flancul nordic al crestei, străbătând o prispă lungă cu bolovănişuri, pe sub " Ceardacul Obârşiei", ai cărui pereţi stancoşi încing ca un zid de cetate coastele nordice ale Colţilor Obârşiei.
Babele - vedere spre Pestera
După cca. 20 min de mers de-a lungul acestei prispe întinse, la capătul „ceardacului” întâlnim varianta de iarnă ce vine din stânga. Un scurt coborâş ne conduce în Curmătura V. Cerbului, şa largă situată în creasta care desparte căldarea superioară a V. Cerbului (spre est) de cea a V. Obârşiei Ialomiţei (spre vest). Din curmătură, poteca urcă pe flancul vestic al crestei, ocolind blocul stâncos ce formează Vf. Văii Cerbului, iar după ce se uneşte cu drumul care urcă din stânga, dinspre Peştera, iese din nou în creastă. Prin câteva serpentine, urcuşul continuă pieptiş până sub blocul de calcare albe ale Vf. Găvanele, unde întâlneşte poteca ce vine din stânga, dinspre Strunga. Drumul trece mai departe pe faţa V. Cerbului, lasă în stânga varianta de iarnă (cu cabluri), după care continuă de-a coasta pe sub Vf. Bucura şi ajunge curând la Cabana Omu (2507 m). De pe platforma Vf. Omu se deschide un orizont larg, peste Şesul Bârsei şi Podişul Transilvaniei şi de-a lungul imensului arc al Carpaţilor, începând din NE cu munţii îndepărtaţi ai Moldovei şi continuându-se cu cei ai Vrancei, Ciucaşului, Pietrei Mari şi Postăvarului, iar spre apus, cu Piatra Craiului şi imensa culme a Masivului Făgăraş.
Releul Costila
Valea Prahovei
Valea Prahovei
Vf Omu
Cabana Omu
Releul Costila - vazut de la Vf Omu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu